Like many of our clients, this family’s remodeling project started with a chronic problem. In the case of the owners of this Washington D.C. home, the issue was a shower leak in the master bathroom. After a few temporary fixes, they considered just replacing the shower, but they decided a full remodel would give them the opportunity for aesthetic updates, and add an item the wife coveted–a bathtub.

10846993725_fe797fb461_b

During the first visit, our sales consultant thought the existing bathroom, though large, had an awkward layout with a large center area of wasted space. He suggested moving the door to the bathroom from one corner of the master bedroom wall to the middle of the wall. This move splits the bathroom so the toilet and a new tub could be installed on the left, and the vanities on the right. The owners like the change because it provides them with easier access to the bathroom.

Before photos:

before1before3before2

The new bath entry door is centered on the wall:

10847059345_a8a3e7085d_b

Once the basic layout was established, the owners worked with interior designer Regan Billingsley to come up with the overall aesthetic. They wanted a classic, white bathroom—the type that the wife said would have been seen in pre-war Manhattan apartments. She felt the look was also generally in keeping with the 1939 Colonial house. Features that capture this look include white subway tile wainscoting, chrome fittings, a honed marble floor and shower, and black mosaic accent tile outline on the floor. Though the wife had always pictured having a period clawfoot tub, she opted for this updated, yet still timeless, cast-iron curved cocoon of a basin.

10847340683_793297f278_b

10847376323_f6ffdffae7_b (1)

Since the marble-topped chrome vanities do not have storage underneath and the corresponding mirrors do not have medicine cabinets, the clients asked us to design a custom cabinet to fit between the vanities. The furniture-look piece has recessed panel doors, crown molding and curved feet. The sales consultant suggested they incorporate an outlet into the back of one of the cabinet drawers to provide a place to plug in a hairdryer so it remains ready for use. This small detail has made for an easier morning routine for the owners.

The owners appreciate how we were able to transform a dark, cavernous room into a sunny and elegant space with a timeless design. The deceptively simple design reaches luxury level with high-end materials. 10846976055_8804391477_b