By incorporating an adjacent pantry, we were able to create a large new kitchen that encompasses all of the client’s needs. A large bank of windows connect the kitchen to the backyard and deck where the family often entertains. Larger door openings provide the kitchen with a better connection to the adjacent breakfast nook and hallway. The working areas of the kitchen have space for multiple users/cooking stations. This home is on a lovely wooded lot in the Friendship Heights neighborhood in Washington D.C.

Grand Award, Residential Kitchen, over $120,000, 2014 NARI Metro DC Chapter Capitol CotY Award

“I highly recommend Landis to anyone considering any scale of remodeling. Ours was a relatively large project and we worked with Landis from the initiation of the design process through the remodel itself. The integration of design and build processes with one company really streamlined our experience; friends are shocked when we tell them our kitchen re-do, which involved some major changes to the structure of the back of the house, took only four months from start to finish. The staff are experts and artists and great people to have in your home. They care about their work and it shows every day and in the final product.” – The clients/homeowners

 

Kane_kit_out_R_31

A new island adds more counter space and includes some bar stools for seating. The home has a 9-foot ceiling height. We built a soffit above the upper cabinets to make the room feel cozier.

14019BeforeKitchenIMG_2844

The original kitchen was cramped and only had one window.

14019BeforePantryIMG_2850

This before photo shows the pantry that was adjacent to the kitchen. We incorporated that space into the remodel to expand the kitchen. We replaced the storage lost with a floor to ceiling section of cabinets across from the new island.

This home is a square with a large center hall. The kitchen is on the rear of the house with the breakfast area, dining and living rooms stacked to the right. The owners wanted a more open, central kitchen for family activities and entertaining and needed a better connection to the back deck, where they often entertain. They also wanted more countertop space and more storage. They began working with an architect, who came up with a plan to swap the existing kitchen and dining room. However, that design was cost-prohibitive. We came up with the idea of keeping the kitchen in its current location, but expanding it into the adjacent pantry. We also suggested enclosing a recessed open porch on the back of the house to create a small mudroom that is open to the breakfast nook.

Kane_kit_out_crop_26

The home was built in 1929 and did not have exterior insulation in the walls or ceiling. We used spray foam to create a tighter envelope. When we opened up the kitchen ceiling during demo, it provided us an opportunity to add insulation to the sidewalls in the 2nd floor dormer above the kitchen as well.

This is what the homeowners had to say about their experience during the design stage: “To date this has been a very positive experience. We were well guided by out designer and team leader. We exceeded our own budget but that is on us, not Landis and they worked with us on value engineering it to a level we could live with. The turn arounds were quite timely and we broke walls on the day initially projected three months ago.”

The products in the home include:

  • Taj Mahal Quartzite: natural stone
  • Smoke soapstone for bar area and pantry
  • Cherry Cabinets with Autumn Haze-Ebony Glaze
  • Kitchen sink : Vault Undercounter Offset Smart Divide Sink;
  • Stainless Steel; With Apron Front; For 36″
  • Thermador appliances
  • Sub-Zero wine fridge for bar area
  • Pella Pro-Line casement windows in kitchen
  • Pella Architectural Series French doors with sidelights
  • White oak flooring
  • Cristezza subway glass tile in Slate (By Giorbello)

 

Kane_stove_tile_47

 

Kane_kit_bar_76

There was an existing double oven in a work zone outside of the main kitchen. We removed it and created a small bar area with Sub-Zero under-counter beverage fridge that keeps the flow out of the working area of the kitchen.

Kane_kit_pass_73

We built a small pass-thru from the new mudroom to kitchen. Not only is it easier to bring in groceries, but the owners, avid grillers, can now easily prepare and convey items to the grill on the deck–right outside the French doors in the mudroom.

 

Kane_kit_stove_crop_41

The kitchen lighting is a combination of pendants over the island, recessed, under-cabinet, and in-cabinet lights. All of these are on dimmers, so the owners can set different moods. The upper cabinets have one tall door that has frosted glass just at the top. This was more cost-effective than two separate cabinet boxes, and the owners preferred to access the top shelf by opening just one door. We made the frosted glass fronts above the range hood even more opaque than the rest of the glass so the ducts and wiring do not show through.

Kane_kit_dine_crop_64

We replaced the existing swinging door to the breakfast nook with a large opening to create an easy flow between these two rooms.

The home has plenty of storage space for the owners’ cooking supplies.

Kane_corner_cab_83Kane_corner_cab_78

 

Kane_kit_arch_40

Our in-house master carpenter was able to match the existing arch in the front of the hall in the new opening to the kitchen. He custom-made a template in order to reproduced this ogee arch perfectly.

 

Kane_mud_in_doors_18

We enclosed a small porch next to the kitchen and added French doors. The porch is now a mudroom. This provides a better connection from the interior to the grill and deck.

Kane_mud_in_R_13

The bench, cabinets, and cubby holes provide plenty of storage in the mudroom. The clerestory window lets in light, while still maintaining privacy from the home next door.

Kane_rear_30_9

The family uses this as the main entry from the garage that is located off the back yard. We also reconfigured the existing deck to make it work better for entertaining. • By copying the home’s existing trim for the new windows and door, we respected the vernacular of the existing house.

Kane_steps_open_crop_4

We designed this awning to provide protection while entering and exiting the house and to provide shade when the owners are grilling. • We redesigned the portico roof over the back entry several times to find a design that fit with the existing home. The eaves under the portico echo those of the home’s existing eaves. The portico has a standing metal seam roof and a beadboard ceiling.

We hired a structural engineer to design the support for the cantilevered awning. There is a steel plate on the exterior that is bolted to a steel plate on the interior. It’s connected with through bolts on top and lag bolts on the bottom. Steel brackets are welded to the exterior steel plate. In our shop we made decorative eave brackets from 4×6 Douglas fir timbers that complements the other eave brackets on the home.

Before Floorplan of the First Floor:

Kane - COTY - Existing First Floor

After Floorplan of the First Floor:

Kane - COTY - Proposed First Floor