For their frequent dinner parties and for the love of cooking, these homeowners wanted to enlarge and improve the function and form of their kitchen.   
 

NARI CotY “Merit” Award Winner 2009


 

k50_kitchen_1

 

Brief Scope of Work

For their frequent dinner parties and for the love of cooking, these homeowners wanted to enlarge and improve the function and form of their kitchen. They wanted a space which not only complemented their contemporary art and furnishings, but could itself be considered a unique work of art.

k50_kitchen_before_1 k50_kitchen_5
Before & After – Kitchen

Unusual Constraints/Challenges and Creative Solutions

After only one full color rendering, the homeowners were smitten with the design. The key change in the kitchen layout was to integrate the existing mud room with a much more functional kitchen.

There were, however, many challenges in selecting and detailing the various finishes to ensure a clean and contemporary finished space.

k50_kitchen_before_2 k50_kitchen_2
Before & After – Kitchen

The backsplash is one of the more unique design features of the space. After exploring many options, the homeowners loved the idea of a backlit resin backsplash. They chose one with impregnated blades of grass which complements the rift-cut oak cabinetry. Due to the crucial dimensions and design of each resin panel, getting the details right required some thought and experimentation. Particularly challenging was determining how to fasten the panels to the wall while fulfilling the necessary functions of changing the light bulbs and keeping the counter clean.

k50_kitchen_7

We tested several different lights to ensure proper diffusion and contrast. After exploring several options, we determined stainless steel standoffs would best meet our aesthetic and functional objectives.

k50_kitchen_3 k50_kitchen_6

Final Results

The kitchen’s careful detailing is unique and aesthetic and aesthetically balanced including: backlit resin backsplash, custom lighting, contrasting counters, acrylic impregnated bamboo commercial wood floor, rift-cut oak cabinetry with a dark stain, stainless steel appliances and coordinating stainless steel door and drawer pulls.

With its desk are, butler’s pantry, two sinks, thoughtfully designed island with seating, generous counter space and carefully considered layout, the kitchen is incredibly functional for cooking and entertaining.

The homeowners wanted a raised break bar to which we proposed an asymmetrical floating upper countertop. To support the 24″ overhang with no support legs or visible brackets, we designed and constructed a skeletal system which was then bolted to the cabinet below.

The homeowners fell in love with our recommendation of rift-cut oak cabinetry with sleek slab doors and drawers. With the light from an existing massive bow window in the adjacent living room, we were able to balance the space with a dark stained finish.

After searching for a pendant light system which would fulfill the intent of the original design, we eventually decided to design and build a cylindrical bulk-head with a removable plate. We utilized the same standoffs as the backsplash to allow access to the transformer and wiring. In a design sense, the bulk-head serves to connect the angular detailing of the kitchen with the curve of the adjacent living room bow windows.

k50_plan_before k50_plan
Before & After – Kitchen Plan
k50_drawing_1 k50_drawing_2
Kitchen Elevation Sketches
k50_kitchen_4