This charming 1900s home was purchased by the clients and within a year they contacted us to remodel the kitchen, add a powder room on the main level, and add a bathroom on the 2nd level. As they wanted to expand the kitchen with a small addition on the rear of the home, we worked with the city of Takoma Park’s Historic Review Board to make sure it fit with the historic structure.

Merit Award, Historic Renovation Over $250,000, 2015 NARI Metro DC Chapter Capitol CotY Award

“They seemed to adhere to very high standards and did not cut corners. All of the folks who worked on our house were very knowledgeable, professional and personable. Landis was also very responsive to any questions/concerns we raised and the weekly meetings were helpful.”  –The homeowners.

Reft_rear_10-13-15_571_SMALL

Reft_kit_out_10-13-15_514_SMALL

AFTER: A small addition allowed us to expand and install a new kitchen.

 

Reft_hall_kit_10-13-15_476_SMALL

AFTER: The new kitchen can be seen from the entry of the home. Note the original wood work.

The modest 96 square foot one-story addition fits under an existing 2nd story sleeping porch that had been enclosed.

BEFORESAM_9740_SMALL

BEFORE: The rear addition fits in the area below the enclosed sleeping porch.

Reft_rear_10-13-15_571_SMALL

AFTER: The modest 96-square foot addition allowed us to expand the kitchen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Following the guidelines from the historic board, we built the addition with these features:

  •  The addition is built on piers to protect some tree roots on the property. The depth of the addition was also dictated by the location of that tree.
  • The addition is set 6-inches in from the side of the house to differentiate historic from new.
  •  We could not change or move any of the windows on the front and sides of the house. Requirement was a steel window in the addition.
  •  We painted the stucco HardiePanel on the addition the same color gray as the original house. We matched the paneling detail at the top of the home by adding TruExterior trim.
  •  The owners wanted a screened porch adjacent to the addition, but the board limited the size of the porch, which would have been too small to enclose, so we built a deck instead.

 Kitchen

Since we built the foundation of the kitchen addition on piers, we insulated the joists and walls with spray foam. The house had a SpacePak air conditioning system we could use for the kitchen. To heat the space, we replaced the bulky original radiators with slimmer models.

BeforeSAM_9680_SMALL

BEFORE: The kitchen was pink and white!

Reft_kit_L_10-13-15_614_SMALL

The clients opted to use Ikea glossy white cabinets. Our crew assembled and installed the cabinetry on site. To provide an organic accent, we included walnut doors and open shelves. These pieces were purchased from a company that builds real wood veneer doors that fit over Ikea cabinet boxes. The island is sized to fit the space and provide adequate clearances around it for good traffic flow. The client requested the waterfall feature. The stone tops in the kitchen are Calacatta.

The new kitchen has clean lines, but includes a few elements that pay tribute to its historic roots.

  • Brass lamps above the sink (the original trim around the window was narrower, but once the client found these fixtures, we widened the trim to accommodate the lights.)
  • Globe pendants
  • Brass lamp over built-in table
  • Glazed brick white subway backsplash tile
  • Black painted window and door
Reft_kit_sink_10-13-15_685_SMALL

The under mount Kohler sink is a functional workhorse and includes an integral cutting board.

Reft_kit_stove_crop_10-13-15_623_SMALL

Reft_kit_out_V_10-13-15_539_SMALL

Reft_kit_V_10-13-15_554_SMALL

Reft_kit_island_10-13-15_668_SMALL

 

BUILT-IN SEATING

BeforeSAM_9678_SMALL

Reft_kit_table_10-13-15_648_SMALL

AFTER: Our carpenters built the bench parts off site and assembled the pieces in the home. The cantilever walnut table is supported by hardware we found online.

 

 

 

 

 

 

 

 

IMG_6455

The square tubing has a 33-inch long angle and is bolted to the wall. Our carpenters built the table from walnut veneer on plywood.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Reft_entry_10-13-15_731_SMALL

The design originally had the radiator placed lower on the wall. When the client found this bench, we raised the radiator. Hooks above the radiator are perfect for drying wet coats. The Pella door to the deck has a black painted interior and exterior and matches the new kitchen window.

The house did not have a restroom on the main level. We added this compact powder room with a pocket door so it doesn’t intrude on the living area. The sink has an integral towel bar. The open shelving echoes the shelves in the kitchen and seating area.

Reft_PR_10-13-15_703_SMALL

Master Bedroom/Bathroom

The clients wanted to add a second bathroom on the 2nd level. The best way to do so was to combine the two front bedrooms into a master suite with a bathroom, walk-in closet, and bedroom. The wall was load bearing, so we installed a beam to support the attic.

 

Reft_MB_mBa_10-13-15_747_SMALL

Reft_mb_10-13-15_738_SMALL

The new master bathroom has a separate tub and shower. The wainscoting and subway tile in the shower fit the historic style of the home. The floor has radiant heat.

Reft_MBa_In_10-13-15_833_SMALL

Reft_MBa_sink__10-13-15_808_SMALL

Reft_MB_tub_V_10-13-15_786_SMALL

Hall Bath

Though we gutted the hall bath, we maintained the location of the fixtures. Similar to the hall bath, the wainscoting echoes the historic style of the house. However, it is made from PVC material so it will hold up to the damp atmosphere of the bathroom. The claw foot tub is new, but it is also a nod to the home’s historic style, as is the octagonal mosaic black and white flooring.

 

Capture

BEFORE

Reft_hall_ba_in_10-13-15_858_SMALL

AFTER: Removing the wall between the tub and vanity helped open up the space.

Reft_hall_tub_10-13-15_900_SMALL

BEFORE FIRST FLOOR PLAN

TakomaHistoric_Before_First Floor

AFTER FIRST FLOOR PLAN

TakomaHistoric_After_First Floor

BEFORE SECOND FLOOR PLAN

TakomaHistoric_Before_Second Floor

AFTER SECOND FLOOR PLAN

TakomaHistoric_After_Second Floor