Single Work

Bungalow Transformation

Description

Merit Award, Entire House $500K to $750K, 2016 NARI Metro DC Chapter Capitol CotY Award.

This 1924 bungalow had been gutted and parts of it had been framed. The wiring had been completed and batt insulation placed in the walls, but it had cabin feel as it lacked drywall and finishes. As the story unfolded, we learned that the client’s husband, a self-taught carpenter, had been doing the work over a number of years. He died suddenly and she needed to complete the project. It was a whole-house renovation—exterior and interior.

  • FIRST FLOOR: Our client wanted an open floorplan to connect the living room, dining room, and kitchen. She also wanted a new powder room and a more modern fireplace surround.
  • SECOND FLOOR. She wanted to finish the master bedroom and convert a walk-in closet into a bath to create a true master suite. We moved the laundry from the basement to a closet outside the master bedroom.
  •  ATTIC. She wanted a cool studio space in the unfinished attic. We reconfigured the stairs her husband had built to access the space.
  •  EXTERIOR. New siding, roofing and windows.

The owner, a graphic artist, describes her style as “transitional, but leaning toward contemporary” and “warm an inviting, but calming at the same time.” With her background, she also has an eye for detail and color. Our designer worked closely with her to make sure the renovation reflects her personal style.

“I knew from the beginning that my home would be in good hands with Landis. I had heard of their reputation for excellence. It was great to know that they employed so many people with various backgrounds in different fields. I loved how every detail was covered…from the binder with information given to me at the beginning of the project, to how everyone performed their job…including the subs. Everyone was very professional, courteous, hard-working, and helpful, and I REALLY appreciated their good attitudes.” – The Client

Johnson liv R 4 4 16 574 1 1024x683 - Bungalow Transformation

AFTER: Open floor plan.

FIRST FLOOR
Johnson 9952 585x329 - Bungalow Transformation

BEFORE

Johnson liv fire 4 4 16 564 1 1024x683 - Bungalow Transformation

AFTER: We modernized the fireplace with Porcelanosa faux marble tile and topped it with a thick walnut mantel. We also installed a gas insert in the fireplace. The client worked with a design consultant at Ethan Allen on the furniture selection. If you’d like her contact information, e-mail nina@landisconstruction.com

Kitchen

We enclosed a small porch and removed a pantry to enlarge the kitchen by 50 square feet. The existing den and pantry did not contribute to the overall function of the house and blocked the view of the rear yard. Our solution was to open up the interior walls and combine those spaces with the living space. New windows and a sliding glass door bring in more natural light and a sliding door provides access to the new deck.

Johnson kit fam 4 4 16 420 1 1024x683 - Bungalow Transformation

The original stairs to the basement were in the kitchen. Moving the basement door allowed us to create a galley-style kitchen that provides sight lines from the front door to the rear door. The hallway to the new kitchen has a door to the basement and a new powder room.

Johnson kit R 4 4 16 2223 1024x683 - Bungalow Transformation

The new kitchen has white cabinets on the wall, with darker gray cabinets on the peninsula base. White helps maintain an open, airy look. The glaze on the white cabinetry adds depth and detail. The perimeter cabinets have a quartz countertop that has darker graining with more movement. The peninsula’s quartz has a subtle pattern. A contrasting thick piece of walnut (from the same tree as the mantel shelf) provides an organic touch and is notched to fit the quartz. A stainless steel farm sink matches the stainless appliances. We recommended radiant floor heat so we could remove the cast iron radiators.

Johnson 3D Kitchen Model of Floral St 585x351 - Bungalow Transformation

3D Model: Our client was able to picture her kitchen with this Chief Architect model.

Johnson  9966 585x329 - Bungalow Transformation

BEFORE

Johnson dine kit 4 4 16 326 1024x683 - Bungalow Transformation

The first floor now has an open plan with great flow.

Johnson fam 4 4 16 384 1 1024x683 - Bungalow Transformation

The informal sitting area next to the kitchen is a cozy place for reading or watching television.

Entryway
Johnson 9949 585x329 - Bungalow Transformation

Before

Johnson stair 4 26 16 462 1 1024x683 - Bungalow Transformation

AFTER. We created a small hallway to the left of the staircase for access to the kitchen, new powder room and reconfigured door to the basement.

Powder Room

A stone accent wall, dark paint, and sleek glass sconces adds a touch of drama to the powder room. The client selected a modern style pedestal, vessel slink, and wall-mounted faucet.

Johnson PowderRoom withoutTrashCanSmall 507x768 - Bungalow Transformation

AFTER: New powder room accessed through pocket door.

Johnson COTY Existing First Floor CROPPED 389x768 - Bungalow Transformation

FIRST FLOOR – BEFORE

Johnson COTY Proposed First Floor CROPPED 345x768 - Bungalow Transformation

FIRST FLOOR – AFTER

 

First Floor features

  • Finished with drywall, new baseboards, window/door and openings and casings. The client’s husband had done such a meticulous job with the framing, that our subcontractor found it easy to install the drywall.
  • New wood floors throughout, with tile inset at the front door.
  • Whole-house music system with built-in speakers in the ceiling of the sitting area and living room and countertop speakers upstairs – an upgrade the client enjoys!
  • Dark stained fir doors throughout the house
  • Repaired/rebuilt the stairs to the second floor
  • Storage cabinet at the stair landing
SECOND FLOOR

Master Suite
Similar to the main floor, we finished the bedroom with drywall, new baseboard, and window and door and openings casings. We put a new master bathroom in what had been a large closet off the master bedroom. We placed a stacked washer/dryer in a hallway closet outside the master bedroom.

Johnson mb 4 4 16 445 1 1024x683 - Bungalow Transformation

AFTER Master bedroom

Johnson 9916 585x329 - Bungalow Transformation

BEFORE

Johnson mba wide 4 4 16 460 1024x683 - Bungalow Transformation

We converted a walk-in closet into a spa-like master bathroom with calming neutral tones. The client requested a large shower with seat and a storage cabinet. The dark finish on the vanity and cabinet matches the dark brown accent tile in the shower. Recycled glass mosaic on the backsplash and in the shower niche adds sparkle. We also installed radiant heat.

Johnson mba sink 4 4 16 476 SMALL 1 683x1024 - Bungalow TransformationJohnson mba shower 4 4 16 494 SMALL 1 775x1024 - Bungalow Transformation

Johnson COTY Existing Second Floor CROPPED 473x768 - Bungalow Transformation

BEFORE – SECOND FLOOR PLAN

Johnson COTY Proposed Second Floor CROPPED 477x768 - Bungalow Transformation

AFTER – SECOND FLOOR PLAN

THIRD FLOOR

Attic Studio
The graphic artist client initially considered a basement studio. However, she much preferred the attic studio option that our designer suggested. The original attic stairs, built by her husband, worked for retrieving boxes but were not a comfortable height for walking up. We moved the stairs to a small second floor bedroom. Since the stairs lead to a creative space, the client wanted a fun and unusual design. A local manufacturer made the metal stringer and provided the open risers made of oak.

Johnson stair V crop 4 4 16 505 SMALL 1 742x1024 - Bungalow Transformation

New stairs in second floor bedroom lead to the attic studio. Open risers prevent the room from feeling closed in. We had to hoist the metal stringer over the porch roof and through a window.

Johnson loft steps 4 4 16 129 SMALL 1 683x1024 - Bungalow Transformation

The stairs provide a suitably dramatic view of the attic studio.

To bring in natural light, we added four skylights in the attic—two operable for venting and two fixed. We used spray foam insulation to create a comfortable environment. The combination light and fan in the center is both beautiful and functional. The HVAC equipment is located behind a door, and there additional storage behind the knee walls. We built a seat under the dormer window where the client’s dog likes to perch.

Johnson loft yoga 4 4 16 180 1 1024x683 - Bungalow Transformation

The client’s dog likes to perch on the window seat.

Johnson 9891 585x329 - Bungalow Transformation

BEFORE

Johnson COTY Proposed Attic CROPPED 553x768 - Bungalow Transformation

ATTIC – AFTER FLOOR PLAN

EXTERIOR
  • We replaced the weathered wood siding with low-maintenance fiber-cement. We used cedar shingles just around the dormer in keeping with the home’s original character.
  • New energy-efficient aluminum-clad windows framed with composite window trim.
  • New roof and gutters on the home and garage.
  • New porch railing. We sanded and repainted the porch floor and ceiling.
  • We repainted the existing front door.
  • New rear deck.
Johnson 7348 SMALL 585x439 - Bungalow Transformation

BEFORE – EXTERIOR

Johnson front sun 4 26 16 384 SMALL 1 - Bungalow Transformation

AFTER – EXTERIOR. New siding, windows, and roofing.

Johnson 0030 585x329 - Bungalow Transformation

BEFORE – REAR EXTERIOR

Johnson rear V 4 26 16 412 SMALL 2 762x1024 - Bungalow Transformation

AFTER – REAR EXTERIOR The new deck is made of pressure treated wood with metal railings.

Summary
Created by

Landis

Skills

Whole House

Share