Single Work

Modern Addition for a Silver Spring Cape Cod

Description

The owners of this Cape Cod wanted to enlarge their kitchen and create a more open, light-filled living space on the main floor. The clients are Mid-Century enthusiasts. They thought an addition in that style would be appropriate.  Our designer extended the rear of the home by 13 feet along the whole width of the house.  This allowed for a large kitchen with an island and a sitting room.

The owners of this Cape Cod wanted to enlarge their kitchen and create a more open, light-filled living space on the main floor. The clients are Mid-Century enthusiasts—this is reflected in their existing décor. They thought an addition in that style would be appropriate. Given the simplicity of the existing 1933 home, our designer fully agreed. Our designer extended the rear of the home by 13 feet along the whole width of the house. This provided an additional 475 square feet to the existing 1000 square feet on the main floor. This allowed for a large kitchen with an island and a sitting room. Our designer also worked closely with the clients on the design so it would allow them to accommodate existing Mid-Century furniture pieces as well as planning for new purchases.

addition_after1

AFTER – Interior

addition_after2

AFTER – Exterior

Addition
The structure has a simple shed roof and the exterior walls are clad with white fiber cement siding. Accent sections of Ipe add interest to the simple palette.

addition_after3

The window configuration is the focus of the design.

  • Natural light flows into the new sitting room (right) through three windows. Two are 3-foot by 5-foot casement windows. One (far right) is a 4-foot by 5-foot fixed window. Three transoms above the three windows bring in even more light.
  • The windows on the left of the addition were based on the interior kitchen cabinet layout. Instead of cabinets that meet in the corner, our designer opted for two runs of cabinets. One line of cabinets with the kitchen sink fit under the two shorter windows. Another line is along the left wall, which offered space for a taller fixed window between the two runs.
  • The windows are fiberglass in a modern style with a light blue finish on the exterior and interior.
  • A sliding door fits in a recessed alcove. A small window on the left of the alcove brings even more light into the kitchen and provides a feel of light wrapping -around the corner.
  • Two skylights in the roof add overhead light in the kitchen and sitting room.
  • There are no windows on the sides of the addition. This maintains privacy and maximizes space for cabinets in the kitchen and furniture/television in the sitting room.
addition_after4

We designed the shed roof of the addition to fit below the dormer windows in the attic level.

dibner-exterior-rendering

3D Rendering. Renderings help our clients visualize an addition before it’s built.

addition_before1

BEFORE – We removed the deck, hot tub and storage shed.

addition_before2

BEFORE – Kitchen and dining room at the back of the house.

brickwalldemo

DURING CONSTRUCTION – We installed a steel beam to open up the original back wall to the addition.

On one side of the house, we opened up the wall to create space for the large kitchen. This required installing a steel beam that is hidden in the ceiling.

The original kitchen was located where the table is now. We opened up this side, but kept the brick wall on the other side of the house (now painted orange).

addition_after5

The section of the original exterior brick wall that we left in place is painted orange. Floor to ceiling pantry cabinets sit on the original dining room wall.

addition_after6

In the sitting room, we kept the home’s original brick wall and the rear window. That wall is painted orange and is now the focal point in the sitting room. The original window opening was converted into a decorative niche with frosted glass and asymmetrical shelves. The guest bedroom is on the other side of the window. The addition’s interior ceiling has the same sloped angle as the shed roof. The center of the addition has a ceiling fan with light.

The addition is heated with a split unit that is discreetly placed on the wall in the addition. The angled shed roof of the addition is echoed in the interior ceiling.

addition_after15

addition_after8

addition_before3The original stairs to the attic master suite were tight and not code compliant. We provided a more comfortable access to the master suite by widening the stairs. They are also more open and integrated into the living space. We installed white oak flooring with a natural finish throughout the addition.

 

 

 

The 13-foot addition across the back of the house created a large kitchen that is open to the sitting room and dining room (the original galley kitchen).

addition_after_first-floor

addition_before_first-floor

KITCHEN
The expansive new kitchen is a dramatic change from the original galley room. The clients wanted a modern design, an island for food prep and more storage.

addition_after9

  • Two types of slab front cabinet doors add interest to the room. One is a dark Wenge wood. As a contrast, the other is a sleek glossy white finish. Subtle long thin Ikea pulls complete the look.
  • The 42-inch high island is actually bar height, but suits the tall homeowners. The island has cabinet storage, open shelves, a large expanse of quartz countertop, and room for two stools.
  • The clients selected Bosch stainless steel appliances, including a cooktop and a wall oven
  • Recessed down lights on dimmers provide light throughout the kitchen addition.

addition_after10

The original side window is in the same location

addition_before4

BEFORE

addition_after1

A slim Runtal radiator on the side of the kitchen cabinetry (next to the tall window) provides supplementary heat when needed.

addition_after11

  • To maintain a clean, modern look, we hid the kitchen outlets below the countertop edge (as seen in the island above) or under the wall cabinets.
  • The perimeter cabinets have white quartz countertops and a subtle gray and white backsplash.
  • A side window in the alcove provides additional natural light.

addition_after12

addition_after13

A wall of pantry cabinets with white and Wenge doors line the original dining room wall. The clients’ reused their existing mid-century dining table in the room.

There are now sight lines from the front door to the back yard.

beforeinteriorkitchen

BEFORE

addition_after11

The open floor plan and below, view from the existing dining room to the living room.

addition_before5

BEFORE – View from dining room to living room/front door.

addition_after15

The structure of the addition is simple, but subtle details create a more complex and interesting design. The original exterior window can be seen in the before and after images.

addition_before6

BEFORE

addition_after_17

The sitting room and kitchen have a connection to the patio and rear yard.

addition_after17

addition_before7

BEFORE – We removed the original shed, hot tub, pergola, and the left side of the brick wall to create the addition.

Summary
Created by

Tahani Share

Completed on

January 7, 2016

Skills

Additions, Ipe, Open Plan

Share