Single Work

Takoma Park Historic Addition

Description

Merit Award, Historic Renovation Over $250,000, 2015 NARI Metro DC Chapter Capitol CotY Award.

This charming 1900s home was purchased by the clients and within a year they contacted us to remodel the kitchen, add a powder room on the main level, and add a bathroom on the 2nd level. As they wanted to expand the kitchen with a small addition on the rear of the home, we worked with the city of Takoma Park’s Historic Review Board to make sure it fit with the historic structure.

“They seemed to adhere to very high standards and did not cut corners. All of the folks who worked on our house were very knowledgeable, professional and personable. Landis was also very responsive to any questions/concerns we raised and the weekly meetings were helpful.” –The homeowners.

AFTER: A small addition allowed us to expand and install a new kitchen.

AFTER: The new kitchen can be seen from the entry of the home. Note the original wood work.

The modest 96 square foot one-story addition fits under an existing 2nd story sleeping porch that had been enclosed.

BEFORE: The rear addition fits in the area below the enclosed sleeping porch.

AFTER: The modest 96-square foot addition allowed us to expand the kitchen.


Following the guidelines from the historic board, we built the addition with these features:

  •  The addition is built on piers to protect some tree roots on the property. The depth of the addition was also dictated by the location of that tree.
  • The addition is set 6-inches in from the side of the house to differentiate historic from new.
  •  We could not change or move any of the windows on the front and sides of the house. Requirement was a steel window in the addition.
  •  We painted the stucco HardiePanel on the addition the same color gray as the original house. We matched the paneling detail at the top of the home by adding TruExterior trim.
  •  The owners wanted a screened porch adjacent to the addition, but the board limited the size of the porch, which would have been too small to enclose, so we built a deck instead.

 Kitchen

Since we built the foundation of the kitchen addition on piers, we insulated the joists and walls with spray foam. The house had a SpacePak air conditioning system we could use for the kitchen. To heat the space, we replaced the bulky original radiators with slimmer models.

BEFORE: The kitchen was pink and white!

The clients opted to use Ikea glossy white cabinets. Our crew assembled and installed the cabinetry on site. To provide an organic accent, we included walnut doors and open shelves. These pieces were purchased from a company that builds real wood veneer doors that fit over Ikea cabinet boxes. The island is sized to fit the space and provide adequate clearances around it for good traffic flow. The client requested the waterfall feature. The stone tops in the kitchen are Calacatta.

The new kitchen has clean lines, but includes a few elements that pay tribute to its historic roots.

  • Brass lamps above the sink (the original trim around the window was narrower, but once the client found these fixtures, we widened the trim to accommodate the lights.)
  • Globe pendants
  • Brass lamp over built-in table
  • Glazed brick white subway backsplash tile
  • Black painted window and door

The under mount Kohler sink is a functional workhorse and includes an integral cutting board.

BUILT-IN SEATING

The square tubing has a 33-inch long angle and is bolted to the wall. Our carpenters built the table from walnut veneer on plywood.

AFTER: Our carpenters built the bench parts off site and assembled the pieces in the home. The cantilever walnut table is supported by hardware we found online.

The design originally had the radiator placed lower on the wall. When the client found this bench, we raised the radiator. Hooks above the radiator are perfect for drying wet coats. The Pella door to the deck has a black painted interior and exterior and matches the new kitchen window.

The house did not have a restroom on the main level. We added this compact powder room with a pocket door so it doesn’t intrude on the living area. The sink has an integral towel bar. The open shelving echoes the shelves in the kitchen and seating area.

Master Bedroom/Bathroom

The clients wanted to add a second bathroom on the 2nd level. The best way to do so was to combine the two front bedrooms into a master suite with a bathroom, walk-in closet, and bedroom. The wall was load bearing, so we installed a beam to support the attic.

The new master bathroom has a separate tub and shower. The wainscoting and subway tile in the shower fit the historic style of the home. The floor has radiant heat.

Hall Bath

Though we gutted the hall bath, we maintained the location of the fixtures. Similar to the hall bath, the wainscoting echoes the historic style of the house. However, it is made from PVC material so it will hold up to the damp atmosphere of the bathroom. The claw foot tub is new, but it is also a nod to the home’s historic style, as is the octagonal mosaic black and white flooring.

Before

AFTER: Removing the wall between the tub and vanity helped open up the space.

BEFORE FIRST FLOOR PLAN

AFTER FIRST FLOOR PLAN

BEFORE SECOND FLOOR PLAN

AFTER SECOND FLOOR PLAN

Summary
Created by

Landis

Completed on

May 11, 2016

Skills

Green Project

Share