Single Work

Treetop Oasis in the City: Cleveland Park Condo Remodel

Description

The owner of this apartment is in a 1930’s cooperative building wanted to completely remodel the three-bedroom, two-bath space before she moved in. As with any older buildings, it had a few quirks that our team had to work around. During the 14-week construction timeline, we updated every room in the apartment.

Rekart AfterMWilkinson DSC2908aSMALL 1024x622 - Treetop Oasis in the City: Cleveland Park Condo Remodel

This apartment is in a 1930’s cooperative building on a complex that is surrounded by trees and gardens. The owner was downsizing from a large home and purchased this property. She wanted to remodel the three-bedroom, two-bath space before she moved in. She wanted the space to reflect her style and create a home base for her two college-age daughters. As with any older buildings, it had a few quirks that our team had to work around. During the 14-week construction timeline, we updated every room in the apartment.

Rekart BeforeDiningViewtoKitchen20140826 083300SMALL 267x200 - Treetop Oasis in the City: Cleveland Park Condo RemodelThe kitchen was small, outdated, and dark. To provide a better connection to the adjacent dining room, we enlarged the opening between the kitchen and dining room and installed a peninsula countertop that has seating on one side.

Rekart AfterMWilkinson DSC2887aSMALL1 598x768 - Treetop Oasis in the City: Cleveland Park Condo RemodelRekart BeforeDiningViewtoKitchenIMG 7882SMALL 150x150 - Treetop Oasis in the City: Cleveland Park Condo Remodel

It also had a feature found in many city apartments built in the 1930s and 1940s—a separate door from the building hallway to the kitchen. The designer opted to close off this unused access door, which allowed her to maximize storage with cabinets along that wall. The designer opted for a sink set in a 45-degree because it was not possible to align the sink under the one small window in the room.

Rekart BeforeKitchenSMALL 150x150 - Treetop Oasis in the City: Cleveland Park Condo Remodel

Rekart BeforeKitchenViewtoDining20140826 083431SMALL 150x150 - Treetop Oasis in the City: Cleveland Park Condo Remodel

Rekart AfterMWilkinson DSC2895aSMALL 133x200 - Treetop Oasis in the City: Cleveland Park Condo Remodel

This is an apartment building with concrete ceilings, so we had to lower the kitchen ceiling 10 inches in order to install recessed lights. The apartment has soaring 9-foot 3-inch ceiling heights, so the space does not feel small. The kitchen also has a new combination paddle fan/light. The drum shape is echoed in the pendant lights and the dining room fixture. All of the lights are on dimmers, something we prefer because it allows our clients to create a range of moods. There is also lighting inside the four glass cabinet doors above the range.

To meet code, we had to relocate the electrical panel inside kitchen to the dining room wall. The owner was able to cover it with art work.

The owner selected cherry cabinets in a natural finish, topped with contrasting Piracema White granite. The backsplash throughout the kitchen is gray glass subway tile. Behind the stove, the designer added some interest by adding blue tiles, but rotating the 4-inch tiles at a 45-degree angle.

Due to size of the kitchen, the owner opted for a narrow 18-inch dishwasher and a 24-inch counter-depth refrigerator. The stove, however, is a standard 30-inch with a microwave above.

The new 2 ¼-inch rift and quarter white oak boards were stained and finished along with the existing floors in the apartment for a seamless look.

Master Bath/Bedroom

With apartments, interior walls are very hard to reconfigure. The width of the bathroom was too challenging to touch, but we did increase the length by shifting an adjacent closet into the living room space. There is a small bump out in the living room that accommodates the new closet. Shelving outside the closet provides additional storage.

Rekart AfterMWilkinson DSC2898aSMALL 604x768 - Treetop Oasis in the City: Cleveland Park Condo Remodel

Rekart BeforeMasterBedroomIMG 7878SMALL1 150x150 - Treetop Oasis in the City: Cleveland Park Condo RemodelThat space was used to enlarge the bathroom from 20 square feet to 34 square feet. To make that space feel larger, the designer used all white tile, but provided some contrast with a gray vanity top and dark gray floor. White solid surfacing wraps around the top and side of the knee wall. The accent tile in the shower is outlined with chrome trim to accentuate the vertical lines.

Rekart AfterMWilkinson DSC2857aSMALL 513x768 - Treetop Oasis in the City: Cleveland Park Condo Remodel

Due to the narrow width of the room, the designer used an 18-inch deep cabinet. There wasn’t room for a faucet on the countertop , so she wall-mounted the faucet.

Rekart BeforeMasterBathIMG 7869SMALL 150x150 - Treetop Oasis in the City: Cleveland Park Condo Remodel

 

 

 

 

 

Rekart AfterMWilkinson DSC2868aSMALL 1024x562 - Treetop Oasis in the City: Cleveland Park Condo Remodel
Rekart BeforeMasterBedroomIMG 7878SMALL 267x200 - Treetop Oasis in the City: Cleveland Park Condo Remodel

Hall bath

Though the footprint of the hall bath did not change, we did gut the entire room. The client had the idea of a classic black and white look for this bathroom. The designer added add interest with a thin black border on the white tile chair rail. The same thin border was also used on the floor to create a basket weave tile inset. A strip of Absolute Black granite tops off the white knee wall that separates the tub and toilet.

Rekart AfterMWilkinson DSC2875aSMALL 548x768 - Treetop Oasis in the City: Cleveland Park Condo Remodel

A frosted glass panel was placed on the knee wall to give the owners privacy while taking a shower—as you can see the window is across from the tub. A new showerhead was reinstalled in place of the existing one. We used a special rod with a cap–in addition to its use as a curtain rod, it also acts as a support for the glass panel.

Rekart BeforeHallBathIMG 7899SMALL 150x150 - Treetop Oasis in the City: Cleveland Park Condo Remodel

Relocating plumbing is always a challenge in existing apartments. That is why we try to work with existing stacks and pipes. In this case, the new tub filler faucet was relocated 12-inches from the existing location and placed on the knee wall.

To accommodate the small footprint of the bathroom we used a 24-inch pedestal sink, round (not elongated) toilet and tub that is 4-feet 6-inches long (rather than a 5-foot standard tub. However, the new tub is 32-inches wide (the old one was narrower) which is more convenient for a shower tub

Summary
Created by

Muse

Completed on

October 30, 2014

Skills

Condo

Share