Single Work

Bethesda Sunroom & Kitchen Addition

Description

Our Bethesda  client lives  on Wilson Lane in a house built in 1959.  She wanted to add square footage on the back of her house for a larger  kitchen.  The total project included not only the new kitchen, but also converting her existing screened porch into a four season room, and adding a fireplace in the living room.  Our addition of  approximately 200 sq. ft. made an enormous difference in the functionality and flow in the house. Honorable Mention – Residential Kitchen, 2013 NARI Capitol CotY Award.

Johnston_kit_out_L_off_crop_1

Our client lives in a Bethesda home built in 1959.  She wanted a rear addition that would give her space for a new, larger kitchen and to expand and convert a screened porch into an all-season TV room.  As part of the project we reconfigured and enlarged the back entrance hall. The openings between the kitchen and family room and between the kitchen and dining room were both widened.   We added a gas fireplace with a honed Bianco Venatino marble surround to the family room and opened a doorway from the living room to the new TV room.

“I am thrilled with my new home addition – everything from the superb design to the quality of craftsmanship through to the final execution which was also on time and within budget! The Landis crew did an exceptional job for me. It was a “win win” for all of us.” – The Client

To achieve this, we extended the rear of her house 10 feet giving her an addition of approximately 200 square feet on the ground floor. Despite being relatively small, it made an enormous difference in the functionality and flow of the house.

The spacious kitchen has honed Calacatta Vagli marble on the countertops and the island. The shaker style kitchen cabinets are made by Wellborn with a white painted finish.  The backsplash was done in white 3” x 6” subway tile.

IMG_1530SMALLER

Steel beams and columns installed to support the 2nd floor bedroom.

A large tree in the back yard limited bringing out the rear of the house to only 10 ft.  The owner originally wanted to bring the back out 15 ft. A silt fence was placed around the tree to avoid damaging the roots of the tree during construction.  Two exterior masonry walls needed to be removed and three steel columns and one beam installed to support the 2nd floor bedroom and bath above.

“I believe the success of the execution phase of my work was due to the strength of my project manager who did a fabulous job coordinating, communicating and ensuring top quality performance from everyone who worked on my job. My lead carpenter was especially terrific and ‘solution-minded’ – – I learned to trust and really depend on my team, without exception.” – The Client

IMG_0400SMALL

Rear of house BEFORE the addition.

Johnston_rear_R_17

Rear of the house AFTER the addition.

 

 

 

The addition needed to be made to harmoniously tie in with the existing structure. The biggest challenge was cohesively tying in four roof lines: the roofs of the family room, the new foyer, kitchen and the roof over the enlarged TV room (former porch). In addition to artfully working with the roof lines, we used Hardi siding to match the siding on the family room—what had been the former garage.  The garage had been converted into a family room in an earlier renovation to the house. Another challenge to the project was reconfiguring the air conditioning ducting to include the newly enclosed, insulated and heated TV room.

The addition has given the owner her desired larger kitchen that ties very nicely into the family room with its new fireplace. The porch was not only enlarged but also made into a room to be used year round that opens into the living room.  The additional and widened doorways have greatly improved the flow throughout the first floor. Our client is extremely happy with the results.  In a recent GuildQuality survey, the owner says we “developed a superb final design plan….I learned to trust and really depend on my team, without exception.”

Johnston_kit_off_56

Johnston_kit_dine_V_10

Johnston_kit_dine_3

Johnston_kit_out_15

Johnston_kit_out_crop_33

Johnston_kit_sink_43

Johnston_door_crop_34

Johnston_sit_7

Johnston_sit_out_9

Johnston_liv_center_web6

Johnston_dine_no3_28

Johnston_ba_open_31

Johnston_rear_12

Bethesda Kitchen and Sunroom - Existing

ORIGINAL FLOORPLAN (BEFORE)

Bethesda Kitchen Addition and Sunroom - Proposed

AFTER FLOORPLAN

Summary
Created by

Armin Bondoc

Completed on

May 16, 2013

Skills

Additions, Complicated Roof tie-in

Share