Single Work

Three-Story Addition to Dutch Colonial

Description

The owners of this center hall Dutch colonial home on Bethesda asked us to add space to the rear of the home with a three-level addition. The addition would include an au pair bedroom in the basement with a separate entry, a new kitchen/breakfast room/family room, and screened porch on the main level, and an additional guest bedroom and bath upstairs.

The owners of this center hall Dutch colonial home on Bethesda asked us to add space to the rear of the home with a three-level addition. The addition would include an au pair bedroom in the basement with a separate entry, a new kitchen/breakfast room/family room, and screened porch on the main level, and an additional guest bedroom and bath upstairs.

The new addition features a long gable roof extending all the way up to the existing roof peak, with twin gable elements of equal volume on the  first floor housing the breakfast room and screened porch.

32

10

Breakfast room.

03

Screened porch.

These volumes offer a full cathedral ceiling, which allows the use of taller, arched windows throughout the project. The placement of these windows on the south and east side of the addition, along with higher ceilings, allow sunlight, especially in the winter, to penetrate deep into the adjacent family room,  creating year-round brightness and views.

21

Tall arched windows in the breakfast room.

08

The family room is open to the kitchen and breakfast room. The glass door provides access to the screened porch.

22

Light from this window flows over the island, into the adjacent family room.

24

11

The T-shaped island provides plenty of prep space for cooking and seating for casual dining and guests.

05

25

The flanking first floor gable elements add an intimate scale to the addition on the first floor, and the equal-size arched elements throughout the project, even the screened porch, provide a continuity that pulls the addition together as a conceptual whole.

26

The small patio between the additions curves around to the barbeque area on the other side.

35

34

30

04

In the screened porch, exposed beams with soft ambient light washes the underside of the cathedral ceiling. The door on the right leads to the family room.

Summary
Created by

Paul Gaiser, AIA

Completed on

May 17, 2012

Skills

Additions, Exterior

Share