Single Work

Chevy Chase View Addition and Style Transformation

Description

Director of architecture Paul Gaiser completely transformed this brick Colonial into a farmhouse-style, including a rear addition that doubled the square footage of the home. The owners didn’t like the traditional brick box home and asked for the style change.

Their requested features list also included:

  • A first floor office for the husband
  • A beautiful attic office for the wife
  • New kitchen and family room with a better connection to the large backyard
  • New master suite

Exterior Transformation: The farmhouse features include front porch with metal roofing, Hardiplank siding, large glass windows, and brick border wall.

AFTER: The farmhouse features include front porch with metal roofing, Hardiplank siding, large glass windows, and brick border wall. There are also two new dormers in the attic and a dramatic new double front door.

The rear two-story addition has a new kitchen and family room on the lower level and a master suite upstairs. Paul says the home’s back yard faces south, which is an ideal orientation as it has great sun year-round. It’s best to bring that natural light into the house with large windows and French doors. He maximized the light into the family room with transoms over the French doors. The addition also has five skylights, including one in the porch roof to allow light to flow to the kitchen. The master bedroom on the upper floor has a balcony above the breakfast nook and cathedral ceilings.

AFTER: The addition on the rear of the house has large windows and skylights. Porches invite residents and guests to the beautifully landscaped back yard.

BEFORE: The home had no connection to the large back yard.

New wide-plank flooring was installed in both the new and existing spaces.  The family room has a large, modern two-sided fireplace with the formal dining room on the other side. Electric shades on rear French doors/transoms – that all come down together.

Two-sided fireplace in the dining room.

The husband’s office is in the front of the home and open to a new front porch. The back of the brick fireplace is visible on one side.

The light-filled breakfast nook with bay windows.

Central stairs are typical of a Colonial home, but they are not conducive to an open floor plan. Paul’s design moved the stairs to the back left corner of the home. The new stairs go from the basement to the attic. The modern design has metal railings and a skylight above floods the stairs with light.

 

The master bedroom is in the upper level of the 2-story addition. French doors lead to a balcony.

Just like the master bedroom, the master bathroom has high ceilings.

Look at the amazing amount of storage in the master closet!

The wife’s office is located in the light-filled and comfortable attic.

The basement floorplan was unchanged, but the finishes are all upgraded.

Large pantry gets a dramatic touch with LED lighting.

The home also has an outdoor kitchen!

Summary
Created by

Paul Gaiser, AIA

Completed on

June 14, 2012

Skills

Addition, Exterior, Curb Appeal

Share